„Karcinóm prostaty mi
diagnostikovali pred dvoma rokmi, keď preventívna prehliadka u urológa naznačila
možný problém. Aj keď som sa podobným spôsobom stravoval pred stanovením
diagnózy, po zistení ochorenia som sa rozhodol vylúčiť zo stravy údeniny,
vyprážané jedlá, stužené tuky, sladkosti (okrem medu a čokolády). Stanovil som si zásadu „nezjem nič,
o čom neviem kto, kde a z čoho navaril. Samozrejme to vylučuje
jedlo v reštauráciách,“ hovorí
Jozef Frank, ktorý v Centre pomoci LPR v Martine vedie Hodinku
racionálnej výživy a dáva pacientom typy čo a ako správne variť.
Jožkov chlebík
1 kg polohrubej múky
100 g pšeničných otrúb
100 g pšeničných klíčkov
100 g ovsených vločiek
100 g semiačok (podľa chuti: slnečnica, ľan, sezam, rasca, vlašské orechy, tekvica...)
2 kocky droždia
2-4 dkg soli
900 ml vlažnej vody
Všetky suché suroviny premiešame – prevzdušníme. Droždie rozmiešame v troške vody, spolu
s ostatnou vodou pridáme do zmesi a veľmi dobre vymiešame – vypracujeme cesto. Cesto
pomúčime a necháme asi 1 hodinu kysnúť. Rozdelíme na 2 bochníky. Vymastíme 2 chlebové formy
olejom a vložíme cesto. Môžeme posypať semiačkami a mokrými rukami ich pritlačíme na cesto.