nedeľa 2. septembra 2012

September v centrách pomoci


Na našom blogu sa Vám snažíme prinášať  i novinky v Centrách pomoci. Od septembra spúšťame nové, zaujímavé kurzy a aktivity. Na čo sa môžete tešiť?


Počas predchádzajúcich kurzov ste sa naučili vyrábať náramky i náušničky. Od septembra k nim pribudne aj kurz výroby brošní. Na kurze „Maľovanie ako cesta...“ sa Vám  bude venovať akademická maliarka Šarlota Štrompachová. Okrem kurzu angličtiny štartuje aj kurz nemeckého jazyka. Od septembra prichádza aj k zmene návštevy plavárne – na plávanie je možné chodiť v utorok a štvrtok od 14:00 do 15:00 hodiny. Miesto ostalo nezmenené.
 


V martinskom centre pomoci si môžete zacvičiť čchi-kung, tradičné čínske cvičenie na zlepšenie imunity a odbúranie únavy pod vedením fyzioterapeuta. Po jednoročnej prestávke sa opäť začína kurz anglického jazyka a od októbra aj kurz nemčiny. Čaká na Vás ďalší zo série výletov, tentokrát okruh Terchová – Vrátna dolina - Cheb.

 
Košice:

Centrum v Košiciach bude ešte do konca septembra poskytovať služby v náhradných priestoroch. Tešiť sa však môžete na nové potulky s Kolcunom či edukačno-preventívne prednášky zamerané na najrôznejšie témy.

 

Okrem nových a veríme i zaujímavých aktivít sú pre Vás pripravené aj tie doterajšie v podobe pohybových a relaxačných aktivít, kreatívnych i vzdelávacích kurzov, kultúrnych podujatí.

Čo hovoria na centrum a aktivity naši lektori?

Klaudia Duchoňová, vedie kurz papierového pletenia: ...Vždy sa na kreatívne popoludnia veľmi teším, pretože sa v centre stretáva niekoľko zanietených fanúšikov tejto techniky. Pri pletení dokážeme aspoň na chvíľu zabudnúť na svoje problémy, veď pletenie je veľký relax. Naše stretnutia sú o rôznych „babských“ rozhovoroch, či už z bežného života, alebo si popri pletení odporučíme dobrého lekára.  Z každého kurzu dievčatá odchádzajú so svojím ručne upleteným košíkom.

Jozef Frank, pacient i lektor na zdravú výživu: ... v martinskom Centre pomoci  vediem hodiny zdravého varenia. Pred stanovením diagnózy som sa stravoval úplne bežne. Potom som však vylúčil z jedálnička údeniny, vyprážané jedlá, stužené tuky, sladkosti (mimo medu a čokolády). Stanovil som si zásadu – nezjem nič o čom neviem kto, kde a z čoho navaril. Od stanovenia diagnózy je to už viac ako 2 roky, som stále v aktívnom sledovaní onkológom a môj zdravotný stav sa podstatne nemení. Samozrejme žiadna diéta ani super-zdravé potraviny rakovinu nevyliečia, ale pestrá a vyvážená strava, fyzická kondícia a pozitívne myslenie môžu napomôcť. A  tieto svoje vedomosti odovzdávam pacientom pri hodinách varenia, počas ktorých si vždy uvaríme niečo chutné a pritom zdravé.

 V centrách nájdete odborníkov z radov onkológov, fyzioterapeutov, psychológov, sociálne sestry, či šikovných lektorov, stretnete ľudí s rovnakým osudom. Práve v nich zistíte, že život má aj napriek chorobe svetlé stránky a nie ste so svojimi problémami sami.

Príďte medzi nás!

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára