streda 19. septembra 2012

Terakotové postavičky – Ako na to?

Milí priatelia, programy v centrách sa nám rozbehli a tak Vám ponúkame na skúšku viaceré z nich.

Terakotové postavičky patria k obľúbeným kurzom práve v martinskom centre pomoci, kde tento týždeň prebehol aj kurz ich výroby. Keďže nie všetci sme z Martina /i okolia/ alebo sme sa nemohli zúčastniť ponúkame Vám návod, ako si túto krásnu, jesennú dekoráciu vyrobiť.


Čo potrebujeme:

• rôzne veľkosti kvetináčov
• sisalový alebo konopný špagát
• lepidlo
• lepiacu pištoľ
• nožnice
• štetec
• akrylové farby
• stuhy alebo
• lyko

Pracovný postup:

1. Pripravíme si rôzne veľkosti kvetináčov. Pri výbere je najlepšie vyskladať postavičku z kvetináčov tak, aby k sebe čo najlepšie pasovali.




2. Z malých kvetináčikov pripravíme ruky tak, že ich postupne pouväzujeme na kus špagátu z jednej aj druhej strany po dva až tri kusy, podľa toho aké dlhé ruky chceme mať.


Odspodu do malých kvetináčov navliekame na špagát malú plastovú podložku a zaviažem uzlík, nakoľko dierky kvetináčov sú veľké a tým dosiahneme, aby kvetináče na rukách mali určitý rozostup. Počet kvetináčov na ruky je tiež rôzny: veľké postavy majú ruky z troch-štyroch kusov, na malé postavičky stačí 1-2 ks. Tiež upevnenie rúk na vrchný diel tela pri maličkých postavách lepíme len na plochu dna vrchného kvetináča tela. Veľké postavy majú ruky upevnené previazaním špagátu z vnútornej časti veľkého kvetináča.


3. Lepiacou pištoľou nanesieme na hranu kvetináčov silikónové lepidlo. Tým pospájame jednotlivé kvetináče do tvaru tela, podľa toho či robíme postavu chlapca alebo dievčaťa. Pre chlapca použijeme dve rovnaké veľkosti proti sebe, pre dievča použijeme najväčší kvetináč na spodok a postupne hore jeden alebo dva menšie, podľa výšky postavy, akú chceme dosiahnuť


4. Prilepíme pouväzované ruky a nakoniec hlavu.


5. Príprava hlavy: na kvetináč si nalepíme alebo namaľujeme oči. Ja používam nalepovacie, ale kto chce, môže aj namaľovať podľa vlastnej fantázie. Primaľujem čiernou akrylovou farbou nos a červenou ústa.


6. Na vrchnú hranu hlavy nanesieme lepidlo, poukladáme husto popri sebe nastrihané kúsky sisalového špagátu a druhou vrstvou lepidla prilepíme kvetináč miesto čiapky. Kto sa nechce zabávať s vlasmi, môže do kvetináča (hlavy) vopchať ďalší s pažítkou, alebo pekným kvietkom.


7. Už nám zostáva len zahrať sa na profesionálneho kaderníka :-)), chlapcovi dookola pristrihnúť vlásky pod čiapkou alebo dievčatku zapliesť vrkôčiky. Nalepíme mašličku, poprípade prizdobíme kvietkami.




Ja nechávam postavy väčšinou v prírodnej farbe terakoty. Kto by chcel mať postavičku pestrejšiu, môže kvetináče namaľovať.

Dúfam, že Vám môj návod na výrobu malých terakotov pomôže a po dokončení budete mať z nich takú radosť ako ja. Nech Vám hotové výrobky spríjemňujú Vaše záhrady a obydlia. 


Valéria Kováčiková
lektorka Centra pomoci Martina



Milí priatelia, napíšte nám váš nápad, aký návod by ste na blogu privítali. Čakáme vaše podnety!



2 komentáre:

  1. Krásne postavičky. Už som nad takým niečim rozmýšľala, len som nevedela, ako na to. Ďakujem za pekný návod.
    jarmila

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Krásne postavičky, niečo pre mňa na rozveselenie v jesenných dňoch, použijem niečo žlté a oranžové. Eva

      Odstrániť