pondelok 22. októbra 2012

Liečba karcinómu prsníka

Keď sme na preventívnej prehliadke, či už sme sa na ňu dlho odhodlávali, alebo ju pravidelne absolvujeme, ani nám nenapadne, že by jej výsledok mohol byť nepriaznivý. Ak sa tak stane, veľa žien sa pýta: „Prečo práve ja? Mala som inak žiť? Čo som mala urobiť inak?“


Pravdou však je, že v dnešnej dobe stále nepoznáme jednoznačnú príčinu spôsobujúcu vznik karcinómu prsníka, preto primárnou prevenciou (odstránenie príčin vzniku) stále nevieme zabrániť jeho vzniku a zníženiu výskytu. Poznáme len rizikové faktory, dané pre celú ženskú populáciu, nie pre jednotlivú ženu.
V minulých príspevkoch sme sa venovali všeobecne prevencii, teraz sa zameriame na liečbu a s ňou súvisiace otázky, ktoré pacientky často mávajú a hľadajú na ne odpoveď.


V súčasnosti sa v liečbe rakoviny prsníka využívajú tieto postupy:

 chirurgická liečba,

 rádioterapia,

 systémová liečba (chemoterapia, hormonálne liečba a biologická liečba).

Tieto postupy sa používajú niekoľko rokov, ale postupom času sa menia. Využívajú sa stále nové a nové poznatky tejto klasickej liečby. Prežívanie pacientov so zhubným nádorom prsníka sa so zavádzaním nových liečebných postupov ako i využívaním nových liekov v praxi stále predlžuje.

Pre ženy je z estetického hľadiska asi najpodstatnejšie to, že sa vždy nemusí odstrániť celý prsník, ale postupne narastajú tzv. prsník zachovávajúce operácie. Okrem toho sa vykonáva aj nový prístup k odstráneniu lymfatických uzlín v pazuche. Pri takomto chirurgickom postupe nedochádza k častému opuchu ruky (lymfedému) na operovanej strane.

Alternatívna medicína bez klasickej medicíny nateraz dokonale zlyháva. Ak pacient chce popri základnej liečbe používať aj alternatívnu liečbu, treba ju vždy konzultovať s ošetrujúcim lekárom. Niektorí druh alternatívnej liečby môže oslabovať účinky rádioterapie alebo systémovej liečby a takýmto postupom si pacient môže zhoršiť prognózu základného ochorenia.

Časté otázky počas liečby – kde hľadať odpovede?

Každý pacient, ktorý sa liečil na onkologické ochorenie mal v súvislosti s liečbou mnoho otázok, na ktoré hľadal odpoveď či už u svojho lekára, iného pacienta, v knihách i na internete. Hľadanie odpovedí na internete nie je vždy šťastnou voľbou, aby sme si v snahe nájsť úľavu neprivodili zhoršenie zdravotného stavu.

Zozbierali sme pre Vás najčastejšie otázky pacientok navštevujúcich Centrá pomoci a pýtali si na ne odpoveď:


Na vaše otázky odpovedá MUDr. Martina Vorobjov (rádiológ)

1. Aká strava je vhodná počas chemoterapie, treba sa viac zamerať na čerstvú a surovú stravu alebo treba jest všetko, ak sa vôbec dá?

Neexistuje žiadna špeciálna diéta počas CHT, vždy je nutné individuálne s lekárom konzultovať vedľajšie účinky liečby a následne upraviť jedálny lístok. Netreba však zabudnúť na to, že výživa je veľmi dôležitá, pretože pokiaľ pacient prijíma plnohodnotnú stravu, lepšie znáša nežiaduce účinky liečby, ako aj možné pridružené infekcie. Odporúčajú sa menšie porcie konzumované častejšie s vysokou kalorickou hodnotou.

Niekedy je vhodné vyhnúť sa potravinám, ktorých vôňa môže vyvolať nevoľnosť eventuálne napínanie na vracanie. Niektorí pacienti lepšie znášajú studenú a ľahko stráviteľnú stravu ako napríklad: jogurty, tvaroh, smotana, hydina, ryby. Netreba zabúdať na dôkladné spracovanie stravy v ústach, pretože takto upravené jedlo je lepšie stráviteľné.

Pokiaľ aj napriek týmto radám je u pacienta obmedzený príjem stravy sprevádzaný úbytkom hmotnosti, ošetrujúci lekár pristupuje k predpisu farmaceutických prípravkov, ktoré doplnia chýbajúce zložky stravy.

2. Je nutne zvýšiť príjem tekutín počas chemoterapie?

Deň pred podaním chemoterapie sa odporúča zvýšiť príjem tekutín na 2-3 litre a jesť ľahko stráviteľnú stravu.

3. Je vhodne natierať si ranu počas rádioterapie?

Pred začiatkom liečby je nutné poučiť pacienta o možnosti vzniku akútnych a chronických zmien na koži v ožarovanej lokalite. Jedným z kritérií zahájenia rádioterapie je úplne zhojenie operačnej rany.

Koža v ožarovanej lokalite je citlivá na vonkajšie podnety, či už chemické eventuálne mechanické. Odporúča sa voľné, bavlnené oblečenie. Na ožarovanú oblasť nie vhodné aplikovať náplaste, kozmetiku. Taktiež je nutné vyhýbať sa priamym slnečným a tepelným lúčom (napr. solárium).

Kožu je dobré umývať vlažnou vodou, následne jemne vysušiť a ošetriť vhodným prípravkom (antiseptický púder ev. špeciálny gél vyvinutý pre pacientov počas rádioterapie). Uprednostňuje sa sprcha pred kúpaním.

4. Ako dlho po uplynutí liečby sa telo zbavuje zbytočných toxínov po chemoterapii a rádioterapii?

Rovnako ako sa väčšina normálnych buniek po chemoterapii obnoví rýchlo, tak isto odznejú aj vedľajšie účinky spôsobené cytostatikami. Čas, ktorý je nutný k regenerácií je individuálny. Závisí to od mnohých okolností vrátane pridružených ochorení a druhu aplikovaného cytostatika. Aj keď väčšina nežiaducich účinkov odznie rýchlo, niektoré môžu pretrvávať dlhodobo. Môže ísť o poškodenie srdca, pľúc, obličiek atď. Ale tieto problémy sa vyskytujú len u malého percenta pacientov. Nežiaduce účinky chemoterapie síce dočasne obmedzujú život pacienta, ale za cenu vyliečenia alebo spomalenia nádorového ochorenia.

5. Čím si natierať boľavé žily?

Večerné bolesti nôh, opúchanie alebo kŕče – toto všetko sú príznaky žilových ochorení.

V tomto prípade je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Vyčkávanie nič nevyrieši a môže vyústiť do závažnejších ochorení uvedených nižšie.

Niekoľko rád ako predísť žilovým ochoreniam:

• stavajte sa na špičky a na konci dňa si aspoň na chvíľu vyložte nohy

• snažte sa aspoň trikrát do týždňa športovať či absolvovať polhodinovú prechádzku

• vyhýbajte sa teplému kúpeľu či saune

• strážte si váhu

• veľa pite

• nenoste pritesné oblečenie, ktoré tlačí žily

• noste obuv s nízkymi podpätkami do 4 cm

• večer si pomasírujte nohy

• pravidelne každé dva roky absolvujte preventívnu prehliadku u svojho praktického lekára

Čo všetko môže nastať, pokiaľ si človek nevšíma varovné príznaky a nevyhľadá lekára:

• kŕčové žily – viditeľne kľukaté žily najmä na nohách.

• zápal žíl – spôsobuje ho upchatie žíl v dôsledku poškodenia cievových stien.

• lymfedém – opuch spôsobený nahromadenou tekutinou pod kožou.

• žilové vredy predkolenia – spôsobuje ich opuch, ktorý vzniká v dôsledku tlaku v žilách. Vedie až k popraskaniu kože a odumretiu tkaniva, ktoré choré cievy nestačia správne vyživovať. Najčastejšie je okolo členkov, veľmi bolí a dlho sa lieči.

• hemoroidy – tzv. zlatá žila vznikne opuchom, zápalom a poškodením žíl na vnútornej strane konečníka.

6. Ako posilniť organizmus pred operáciou?

- ťažko odpovedať, príprava pacienta pred operáciou je individuálna - závisí od typu operácie, od pridružených ochorení pacienta.

7. Prečo máme prekyslený organizmus? Súvisí prekyslenie organizmu s bolesťami svalov?

Pre zdravie človeka je potrebné udržiavanie acidobázickej rovnováhy (rovnováhy medzi zásadami a kyselinami). Hodnota pH krvi je 7,4. Z tohto pohľadu je ľudská krv mierne zásaditá. Prekyslenie organizmu vzniká vtedy, keď je v krvi a v tkanivách nadmerné množstvo kyselín. Tento stav sa spája s mnohými tzv. civilizačnými ochoreniami a môže ohroziť imunitný systém. Množstvo zjedených zásadotvorných a kyselinotvorných potravín počas jedného dňa by malo byť približne v pomere 4:1.

Zásadotvorné potraviny:

Zelenina: uhorka, špenát, hlávkový šalát, paradajka, červená repa, mrkva, zemiak, kaleráb, biela kapusta, zeler, avokádo, karfiol, reďkovka

Ovocie: sušené figy, hrozienka, pomaranče, citróny, grapefruity, hrozno, slivky, žltý melón, marhule, broskyne, jablká, hrušky, banány, ďatle, čerešne, jahody, ríbezle

Orechy a semená: mandle, lieskové oriešky, mletý kokos, para orechy, gaštany, slnečnica

Obilniny: pšeno, pohánka, naklíčená pšenica

Strukoviny: fazuľa, sója, cícer

Mliečne výrobky: jogurt so živou kultúrou, acidofilné mlieko, kefír

Iné: hríby, väčšina bylinkových čajov, minerálna voda, mak, kvasnice

Okrem konzumácie zásadotvorných potravín je dôležité myslieť aj na dôkladné spracovanie stravy v dutine ústnej, pretože aj zásadotvorná strava, ktorá je nedostatočne požutá sa v čreve stáva kyselinotvornou. A netreba zabúdať aj na správne dýchanie.

8. Ako treba posilniť imunitný systém organizmu počas chemoterapie, nakoľko počet leukocytov v tele je minimálny?

Pokles leukocytov po chemoterapii nastáva približne na 8-10 deň po aplikácií alebo aj neskôr. V tomto období je zvýšené riziko infekcií, pretože je znížená obranyschopnosť organizmu. V prípade potreby sa preventívne alebo terapeuticky podávajú rastové faktory. Pokiaľ je dlhodobo znížená hladina leukocytov, je na zváženie pacienta odoslať ho na imunologické vyšetrenie a pátrať po príčine.

Na vaše otázky odpovedá Mgr. Ľubomír Majstrák (diplomovaný fyzioterapeut) :


1. Prečo je dôležité začať cvičiť hneď druhý deň po operácii?

Súčasťou včasnej pooperačnej starostlivosti je liečebná telesná výchova. Dôvodom je dlhodobá inaktivita a imobilizácia pacienta, ktorý absolvoval náročnú onkologickú liečbu, alebo chirurgický výkon. Nečinnosť má negatívny vplyv na všetky orgánové systémy a funkciu organizmu. Zmeny sa môžu prejaviť na svalovo kostrovom systéme (kontraktúra, svalová atrofia, osteoporóza, svalová sila), kardiorespiračnom systéme (srdcová frekvencia, posturálna hypotenzia, trombóza), endokrinnom systéme, respiračnom systéme (dychová frekvencia a nedostatočnosť, embólia), tráviacom systéme (zápcha, nechutenstvo..), močovom systéme (retencia moču, infekcie), koži (preležaniny,...), psychike! Včasnou pohybovou aktivitou teda môžeme predísť rôznym komplikáciám, vytvoriť podmienky pre rýchlejšiu regeneráciu organizmu a tím prispieť k dôstojnej kvalite života trpiacich.

2. Ako je možné predchádzať (resp. akým cvičením) vzniku lymfedému?

Lymfedém je nedostatočná aktivita transportného mechanizmu lymfatického systému. U onkologických pacientov vzniká napr. vplyvom operačného výkonu po EX podpažných uzlín, trieslových uzlín, alebo lokálnej radiačnej terapii. Z preventívneho hľadiska je v zásade dôležitá včasná rehabilitácia po chirurgickom zákroku a to polohovanie, podkladanie, bandážovanie, čo najskôr končatinu používať pri bežných denných činnostiach. V rámci dennej hygieny je vhodné zaradiť do programu cvičenie s antiedematóznym účinkom a to dva krát denne okolo obeda a večer. Inštruktáž o vhodnosti cvikov pacientom podáva ošetrujúci tím, ďalšie informácie môžete získať z brožúr ktoré vydáva LPR, alebo v CPLPR je možné sa pravidelne zúčastňovať skupinových cvičení, kde sa uvedené zostavy precvičujú.

3. Napriek dodržiavaniu životosprávy a rehabilitačných cvičení sa mi vytvoril lymfedém hornej končatiny, čo robiť ?

Tu je dôležité navštíviť odborníka pre terapiu lymfedému, ktorí určí vhodný spôsob liečby na základe rozsahu edému a efektu doterajšej liečby. Špecialista pri výbere vhodnej liečby prihliada aj na pridružené ochorenia.


Na vaše otázky odpovedá: PhDr. Andrea Križanová (onkopsychológ)

1. Ako nepodľahnúť depresii po zistení diagnózy a počas liečby?

Ak sa vo svojom živote dostanete do ťažkej situácie ako je onkologické ochorenie, potrebujete čo najviac zdrojov pomoci. Potrebujete svoje ochorenie prijať a prejsť si obdobím smútku, beznádeje a depresie. Niektorí pacienti sa zastavia v negatívnych emóciách a nevedia ako ďalej. Vtedy odporúčam vyhľadať pomoc psychológa. Depresívna epizóda je súčasťou procesu vyrovnávania sa so situáciou. Je nemožné od seba samého očakávať, že na začiatku liečby budeme veselý a radostný. Ak však depresívna nálada trvá dlhšie ako pol roka treba vyhľadať odbornú pomoc. Skôr vidím problém v tom, že pacienti veľa premýšľajú a zaoberajú sa otázkami, čo bude ďalej. Treba si uvedomiť, že toto nepomáha, naopak vyvoláva to pocity úzkosti a depresie. Vedieť stopnúť negatívne myšlienky nie je jednoduché, ale je na nás keď nás niečo negatívne napadne, či to budeme analyzovať a vytvárať katastrofické scenáre, alebo si povieme DOSŤ, toto mi škodí. Úlohou psychológa je zaoberať sa aj myšlienkami a pocitmi, ktoré sú navzájom prepojené.

Na vaše otázky odpovedá: Doc. MUDr. Vladimír Bella (mamológ)

1. Je vhodne kombinovať klasickú liečbu s alternatívnou liečbou rakoviny prsníka?

Ťažko odpovedať na túto otázku, nakoľko v dnešnej dobe existuje mnoho druhov alternatívnej liečby. Určite sa neodporúča využívať len alternatívnu liečbu v liečbe rakoviny prsníka. Ak by takáto liečba existovala, prenikla by do celého sveta a stala by sa základnou liečbou. Pri užívaní alternatívnej liečby sa treba poradiť so svojím ošetrujúcim lekárom o vhodnosti kombinácie takejto liečby. Niektoré formy alternatívnej liečby môžu znižovať efekt chemoterapie alebo rádioterapie, a preto sa neodporúčajú, iné formy môžu znižovať vedľajšie efekty klasickej liečby.

2. Ako treba predchádzať vzniku recidívy?

V podstate návod na zabránenie vzniku recidívy ochorenia neexistuje. Odporúča sa zdravá výživa (viac zeleniny, ovocia, menej červeného mäsa), fyzická činnosť a hlavne nenaberanie na hmotnosti. V poslednom období je mnoho štúdií, kde obezita zvyšuje možnosti recidívy a znižuje prežívanie. Recidíva ochorenia je najčastejšie do 5 rokov po ukončení liečby základného ochorenia, ale v podstate sa môže vyskytovať a niekoľko rokov po ukončení liečby. Pre tieto poznatky každý pacient je dispenzarizovaný (sledovaný) na onkologické ochorenie v podstate do konca svojho života aspoň raz ročne.


3. Kedy po skončení liečby môže pacientka absolvovať plastickú operáciu pri masektómii prsníka?

Plastická operácia sa odporúča najmenej rok po ukončení liečby. Odporúča sa aspoň ročný interval pre vedľajšie účinky chemoterapie a rádioterapie, ako i na zotavenie celého organizmu. Žena pred plastickou operáciou musí byť kompletne vyšetrená a musí byť vylúčená recidíva ochorenia. Vyšetrenia spočívajú vo vykonaní klinického vyšetrenia, mamografického a sonografického vyšetrenia prsníkov, krvného vyšetrenia (hlavne markerov) a vyšetrení na vylúčenie vzdialených metastáz zo základného ochorenia. Po konzíliu klinického onkológa a plastického chirurga sa navrhne žene spôsob vykonania plastickej operácie.

4. Môže používanie antikoncepcie zvýšiť riziko vzniku rakoviny?

Štúdie sú rôzne. Závery štúdií sú: bez zvýšenia rizika alebo minimálne riziko vzniku rakoviny prsníka. Ženy s užívaním antikoncepcie musia mať vyšetrované hlavne pečeňové testy, pri vysokých hladinách sa pokračovanie antikoncepcie neodporúča. Dnešné hladiny hormónov v antikoncepčných tabletkách oproti minulosti sú omnoho nižšie. Aj napriek minimálnemu zvýšenému riziku vzniku karcinómu prsníka sa vykonávajú pravidelné preventívne vyšetrenia prsníkov.

5. Mám zdurenú lymfatickú uzlinu pod pazuchou, je to problém?

Pri zdurení lymfatickej uzliny pod pazuchou je nutné lekárske vyšetrenie. Pôvod zdurenia lymfatickej uzliny je veľmi rôznorodý. Môže sa jednať o zápal pôvodu infekčného, nezhubný nález alebo o zhubné ochorenie alebo o metastázu zo zhubného ochorenia. Pri onkologickom ochorení sa najčastejšie jedná o lymfóm a pri metastacikom ochorení sa jedná najčastejšie o metastázu z prsníka alebo pľúc. Lekárske vyšetrenie spočíva v klinickom vyšetrení pacienta. Po klinickom vyšetrení sa často odoberá krv a pri podozrení na onkologické ochorenie aj biopsia - odber vzorky tkaniva lymfatickej uzliny.

6. Môže sa z operovanej strany po operácii prsníka brať krv?

Pri operácii prsníka pre onkologické ochorenie sa vykonáva aj operácia v pazuche, kde sa vyberajú lymfatické uzliny za účelom zistenia metastázy zo základného ochorenia. V prípade potvrdenia metastáz v lymfatických uzlinách v pazuche sa často pridáva k liečbe aj rádioterapia na oblasť pazuchy. Žena po takýchto výkonoch má zvýšené riziko vzniku opuchu ruky, a preto sa odporúča šetrenie ruky na strane operovanej pazuchy. Pre tieto dôvody sa môže brať krv z ruky na strane operovaného prsníka, ale keď sa dá odobrať krv, tak radšej z druhej ruky.

7. Aké lieky užívať od bolesti?

Pri bolesti je vhodné vyšetrenie u svojho ošetrujúceho lekára. Bolesti prsníka sa môžu vyskytovať z hormonálnych vplyvoch alebo môžu sa vyskytovať aj z onkologického pôvodu. Liekov na ovplyvnenie bolestí hormonálneho pôvodu je mnoho a je nutné zistiť pôvod bolestí. Pri bolesti prsníkov je nutné vyšetrenie ultrasonografické u žien do 40 rokov, mamografické vyšetrenie u žien nad 40 rokov, niekedy vyšetrenie krvi na hormóny a vyšetrenie vaječníkov.


Ak máte otázky súvisiace s prevenciou či liečbou onkologických ochorení, k dispozícii sú Vám odborníci na Linke pomoci Ligy proti rakovine. Spojiť sa s nimi môžete telefonicky v Bratislave na tel. č. 02/52 96 51 48, osobne priamo v Centre pomoci LPR na Brestovej 6 alebo v Martine telefonicky na tel. č. 043/324 05 06, osobne v priestoroch Centra pomoci LPR na Kukučínovej ul. 2 alebo v Košiciach na tel. č. 055/62 56 234. K dispozícii je rovnako aj on-line poradňa na http://www.lpr.sk/poradna/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára