streda 28. novembra 2012

Sa snažím vyučovať tanec miernym tempom, aby každý stíhal a vládal.


Sharqiyat je názov tanečnej skupiny. Čo tento názov znamená?

Názov skupiny ako aj občianskeho združenia Sharqiyat v arabčine znamená „východné (veci)“, takže to dokonale opisuje našu činnosť. Venujeme sa umeniu a kultúre Blízkeho a Stredného Východu.


Koľko členov má vaša skupina a akému druhu tanca sa venujete?

Tanečná skupina ma momentálne šesť stálych členov – štyri dievčatá a dvoch chlapcov – máme však aj externých tanečníkov, ktorí s nami občasne spolupracujú na väčších akciách.  Venujeme sa orientálnym tancom vo všetkých jeho podobách, či už klasické kompozície, folklór, alebo aj moderné formy a fúzie.


S vašim tancom priamo súvisí aj vaše oblečenie. Používate na každý druh tanca iný kostým? Čo každý z nich vyjadruje?

Áno, na každý druh tanca sa využíva iný štýl kostýmu. Na folklór sú to krojové typy kostýmov,na klasiku sa využívajú už odhalenejšie kostýmy z rôznych materiálov a strihov. Momentálne sú v móde štrasové kamienky a hodvábne potlače – aj v Sharqiyat sa totiž snažíme ísť s módou v tanci.

V piatok 9. novembra ste vystupovali v Centre pomoci Ligy proti rakovine a ukázali vaše umenie onkologickým pacientom. Nebolo to vaše prvé vystúpenie tu u nás v centre. Čo Vás k takýmto vystúpeniam motivuje?

Pre nás je tanec nielen pohybová aktivita, ale najmä niečo, čo nám prináša radosť. Presne toto sme chceli odovzdať aj pacientom z centra. Orientálny tanec (mimo folklór) je takisto veľmi ženský tanec a môže byť dobrou cestou pre pacientky alebo dievčatá a ženy v rekonvalescencii, ako sa znovu spriateliť so svojím telom po takom tažkom boji a nájsť si k nemu cestu.

Kde všade je možné Vás vidieť vystupovať okrem Centra pomoci LPR?

Na rôznych oslavách, firemných akciách, historických festivaloch, v arabských reštauráciách. V poslednom čase sa organizujú rôzne orientálne predstavenia v rôznych mestách Slovenska, ako i v Čechách a Rakúsku, ktorých sa zúčastňujeme ako hostia.

Hovorí sa, že tanec je liek. Ak by sa niekto z pacientov chcel venovať orientálnym tancom naplno a chodiť na vaše kurzy, je to možné alebo platia nejaké zdravotné obmedzenia?

Pri tomto tanci platia v podstate rovnaké obmedzenia ako pri iných pohybových aktivitách – sú pohyby, ktoré pacient môže robiť bez problémov a potom sú také, ktoré niektoré osoby vykonávať nemôžu. Do hry vstupujú viaceré faktory – krvný tlak, kĺby, celková kondícia. Naše kurzy,  ktoré realizujeme i v Centre pomoci LPR sú však vedené tak, aby sa už vopred prispôsobovali pacientom a ich potrebám tak, aby veci prebraté na kurze boli vhodné pre zúčastnených.


Kde by Vás mal v tom prípade vyhľadať?

Okrem spomenutých kurzov v rámci Ligy proti rakovine vedieme aj kurzy v rôznych lokalitách a na rôznych úrovniach pokročilosti. Najlepšie je kontaktovať Centrum pomoci alebo priamo nás cez email sharqiyat.oz@gmail.com, či si pozrieť našu stránku www.sharqiyat.sk

Pripravujete v najbližšom období  /1 roka/ nové vystúpenia? Ak áno, aké a kde?

Vystúpení máme veľa. Okrem spomenutého 8.12. nás od januára čakajú vystúpenia takmer každý mesiac, či už ako skupina, alebo ako sólisti. Na webstránke alebo na Facebook stránke združenia pravidelne zverejňujeme informácie.

Ďakujem za rozhovor!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára