„Karcinóm prostaty mi
diagnostikovali pred dvoma rokmi, keď preventívna prehliadka u urológa naznačila
možný problém. Aj keď som sa podobným spôsobom stravoval pred stanovením
diagnózy, po zistení ochorenia som sa rozhodol vylúčiť zo stravy údeniny,
vyprážané jedlá, stužené tuky, sladkosti (okrem medu a čokolády). Stanovil som si zásadu „nezjem nič,
o čom neviem kto, kde a z čoho navaril. Samozrejme to vylučuje
jedlo v reštauráciách,“ hovorí
Jozef Frank, ktorý v Centre pomoci LPR v Martine vedie Hodinku
racionálnej výživy a dáva pacientom typy čo a ako správne variť.
Jožkov chlebík
1 kg polohrubej múky
100 g pšeničných otrúb
100 g pšeničných klíčkov
100 g ovsených vločiek
100 g semiačok (podľa chuti: slnečnica, ľan, sezam, rasca, vlašské orechy, tekvica...)
2 kocky droždia
2-4 dkg soli
900 ml vlažnej vody
Všetky suché suroviny premiešame – prevzdušníme. Droždie rozmiešame v troške vody, spolu
s ostatnou vodou pridáme do zmesi a veľmi dobre vymiešame – vypracujeme cesto. Cesto
pomúčime a necháme asi 1 hodinu kysnúť. Rozdelíme na 2 bochníky. Vymastíme 2 chlebové formy
olejom a vložíme cesto. Môžeme posypať semiačkami a mokrými rukami ich pritlačíme na cesto.
Vložíme do studenej rúry, na spodok rúry dáme mištičku s vodou (pre lepšiu kôrku). Pečieme na cca
207 stupňov 40 minút na dolný a horný ohrev, potom ďalších 10 minút iba na spodný ohrev. Rúru
vypneme a bez otvárania dvierok necháme chlebík ešte 30 minút vo vyhriatej rúre.
Ocot z jabĺk
Do 4-litrovej fľaše dáme 3 litre vlažnej vody, 30 dkg cukru a doplníme ju nastrúhanými jablkami (aj
s kožou), fľašu previažeme plátenkom a postavíme na teplé a tmavé miesto. Necháme kvasiť min. 8
týždňov, občas premiešame. Ocot je zrelý, ak jablká padnú na dno. Po dozretí precedíme, vrchnú časť
treba vyhodiť. Ocot môžeme rôzne dochutiť bylinkami a koreninami (kôpor, estragón, cibuľka, chilli,
cesnak...). V prípade, že sa na povrchu octu tvorí povlak, môžeme ho znovu prefiltrovať (jedná sa
o mŕtve kvasinky).
Šošovicové klíčky
Premyjeme cca 2 hrste šošovice a namočíme na max. 12 hodín do vody, potom zlejeme vodu,
šošovicu prepláchneme a necháme stiecť z prebytočnej vody, najlepšie v pohári, prípadne v miske
z varného skla, takmer prikrytú šošovicu uložíme na miesto s dostatkom svetla a 2-3x denne
preplachujeme studenou vodou, dbáme na to, aby sme vždy odstránili prebytočnú vodu, po 2-3
dňom nám vyrastú cca 2-3 cm klíčky, ak uložíme nádobu na slnečné miesto, vyrastú nám aj mini
lístočky.
Majonéza z tofu - drezing
1 kocka bieleho tofu, 1,5 ČL horčice, 3 PL olivového oleja, 4 uhorky - všetko spolu rozmixujeme do
hladka, ak je zmes hustá, môžeme pridať nálev z uhoriek, prípadne olivový olej. Osolíme, okoreníme
mletým čiernym korením.
Praženica z tofu
Speníme na drobno nakrájanú polovicu cibule, rozmrvíme kocku bieleho tofu – prehrejeme,
popražíme, pridáme kurkumu.
Žihľavový prívarok
Do opraženej cibule pridáme pomletú (prípadne rozmixovanú) žihľavu, dochutíme mozzarellou
nakrájanou na kúsky (v prívarku sa roztopí), žeruchou, cesnakom, osolíme, okoreníme čiernym
mletým korením.
Hummus
Základ:
cícer 12 hodín necháme namočený, potom ho varíme 40 minút v kuchte, alebo 2 hod. v normálnom
hrnci. Vychladnutý, zliaty z prebytočnej vody zomelieme na mäsovom mlynčeku.
Originál marocký:
5-6 PL zomletého cícerového základu, 1 PL zomletých slnečnicových semiačok, 1 PL zomletých
ľanových semiačok, 3 PL opražených (nasucho) sezamových semiačok, 2 PL olivového oleja (môže byť
podľa chuti rôzne ochutený – citrónový, bazalkový, chili), 1 ČL jablkového octu, soľ, mleté čierne
korenie podľa chuti – všetko spolu zmiešame, prípadne rozmixujeme, ak je zmes veľmi hustá,
pridáme ešte neochutený olivový olej, prípadne iný rastlinný olej.
Pozn.: všetky semiačka melieme tesne pred prípravou.
S horčicou a žeruchou:
5-6 PL zomletého cícerového základu, 1 ½ PL horčice plnotučnej, 2 PL šošovicových klíčkov, 2 PL
nasekanej žeruchy, 3 PL nálevu zo zaváraných uhoriek, 2 PL olivového oleja (môže byť aj ochutený),
soľ – všetko spolu zmiešame.
Pikantný:
5-6 PL cícerového základu, 2 PL paprikovej pasty (harisa, sambal oelek, príp. iná pikantná), 2 PL
olivového oleja, cca 10 olív, 4-5 malých zaváraných uhoriek, podľa potreby soľ – všetko spolu
rozmixujeme.
Na sladko:
5-6 PL cícerového základu, 2 PL olivového oleja ochuteného citrónového, 2-3 PL jablkového pyré,
prípadne zaváraných jabĺk – všetko spolu rozmixujeme.
Všetky slané nátierky – hummusy chutia výborne s Jožkových chlebíkom, prípadne s iným celozrným
pečivom, môžeme dozdobiť olivami, uhorkami, klíčkami atď.
Pemikamové placky
1 kg banánov
0,5 kg postrúhané jablká a vyžmýkané
0,5 kg ovsené vločky
mandle, orechy posekané, pomletý ľan, slnečnica
-to všetko vymiešane (ak máme sušené ovocie necháme ho trochu zmäknúť namočené vo vode –
vyžmýkať)
podľa chutí si rozdelíme a pridáme:
- buď vanilku (lusk)
- buď škorica
- buď čokoláda
- buď citrón
Vytvarujeme placky a pečieme na 180 ° asi 15 minút.
Šušníky
1 kg špaldovej múky
45 gr. ml. muškátového orechu (2 sáčky)
45-.50 gr. škorice (2 sáčky)
20 gr. ml. klinčekov
Štipka soli
20-254 dkg cukru (trstinový) – môže sa časť nahradiť medom
250 gr. maslo
30 dkg masť (domáca bravčová)
4 celé vajcia
½ dcl cmaru príp. pochúťková smotana
Všetko spracovať, vyvaľkať na 3-4 mm hrúbku a vykrajovať rôzne tvary, na suchom plechu piecť cca 8
min.
Norma 10 denne maximálne - najlepšie ráno.
Šalát z mladej kapusty
Cherry paradajky
Mozzarella
Červená cibuľa
Mladá kapusta
Olivový olej
Oregano+bazalka+soľ+ jablkový ocot (pokvapkať)
Centrum pomoci Ligy proti rakovine Martin – Jozef Frank
Polenta s baklažánom, brokolicou, paradajkami a parmezánom
Baklažán –nakrájať - nasoliť – nechať „spotiť“ (1-2 hod.), vyutierať a upražiť na olivovom oleji
Brokolicu – uvariť do polomäkka
Paradajky – nakrájať
Polenta –1 diel kukuričnej krupice – 3 diely vody, alebo mlieka – uvariť polohustú kašu. Miešame za
stáleho varu, až kým sa kaša neoddeľuje odo dna. Pridáme štipku soli. Polovičku vylejeme na
vymastený plech a rozotrieme na tenko – 1 cm. Druhú polovicu vylejeme na vymastenú tablicu
a pokrájame na štvorce.
Plníme – opečeným baklažánom, tvrdým syrom nastrúhaným, nato po kockách poukladáme druhú
polovicu polenty a navrch dáme vopred uvarenú , nakrájanú brokolicu, paradajky a hojne zasypeme
parmezánom. Na pár minút dáme zapiecť do vyhratej rúry.
Špenátový nákyp s bryndzou
CESTO:
Cca 75 dkg polohrubej múky, 2 celé vjacia, ½ k.lyž.soli, 10 dlg masla, 1 jogurt biely (200) ml). Všetko
spolu zamiesiť, vyvaľkať na plech, urobiť okraje (aby bol vytvorený válovček). Dáme predpiecť na
vymastený plech do trúby.
PLNKA:
Špenátová: na oleji speníme cibuľku, pridáme špenát, soľ, mozarelu, ml. korenie, trocha ovsených
vločiek.
Bryndzová: 500 gr bryndze zmiešame so 4 celými vajcami, 1 biely jogurt (200 ml). Naplníme
predpečený korpus, najprv špenátovou plnkou, nato bryndzovou plnkou a posypeme sezamom.
Dáme piecť, pokým nie je cesto ružové.
Zapekané zemiaky s rybou(tradičný švédsky recept)
Ryby (halibut, tuniak, losos) naložíme do marinády – olej, citrón, soľ, korenie, šalvia, ligurček(magi).
Príprava zeleniny: na masle opražíme cibuľku pokrájanú na drobno, pridáme mrazenú zeleninu (my
sme použili mexickú zmes), chvíľu podusíme, pridáme šampióny, paradajkový pretlak, cesnak,
ligurček, osolíme, okoreníme.Zemiaky uvaríme v šupke do polomäkka, neošúpané nakrájame na
kolieska a poukladáme jednu vrstvu na vymastený a strúhankou vysypaný pekáč – posypeme vegetou
a polejeme cibuľkou s paprikou, ktorú sme si opražili na masle. Na to poukladáme ryby, ktoré sme si
predtým prudko opiekli na oleji a navrstvíme zeleninu. Navrch poukladáme druhú polovicu zemiakov.
Po zapečení asi 10 min. posypeme ligurčekom a zalejeme smotanou (2 kyslé smotany + 4 vajcia –
osolíme a rozmiešame). Nakoniec krátko pred dopečením posypeme strúhaným syrom.Obloha: biela
cibuľka nakrájaná na kolieska a obalená v múke s troškou soli a opražená na oleji. (maslo by nám
prihorelo).
Pohánkové krokety
100 gr. pohánky, 100 gr šampiónov, 1 stredná cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 5 cherry paradajok, 2 vajcia,
2 PL oleja, soľ, chili pasta, 1 PL strúhanka, tymián, kôpor, 100 gr tvrdého syra – nastrúhať.
Postup:
Pohánku zalejeme vriacou vodou a prikryjeme utierkou (nie veľa vody) , necháme 20 min. zapariť. Na
cibuľke nadrobno opražíme nakrájané šampióny a niekoľko cherry paradajok, všétky horeuvedené
suroviny zmiešame dokopy.
Na plech rozložíme papier na pečenie, prípadne vymastíme olejom, ukladáme naň zo zmesi malé
šúlky dlhé asi 3,5 cm a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 10-15 min. do zlatohneda. Po upečení
necháme zľahka vychladnúť a zdobíme pomocou špáradla – hroznom, syrom (ementál), šunkou,
olivou, cherry paradajkou.
Domáce tortilly s pikantnou fazuľou, nivou a tofu
Tortilly
2 hrnčeky hladkej múky, 1 hrnček celozrnnej múky (môže byť ovsená), 1/8 rozpoteného masla, 1 KL
soli, vlažná voda podľa potreby – vypracujeme cesto a necháme cca ½ hodiny odpočívať (v igelite,
prípadne prikryť miskou). Vyvaľkáme cca 14 toríl – okrúhlych placiek a nasucho upečieme na panvici
a hneď plníme.
Suroviny na náplň:
0,5 kg červenej fazule, 5 ks paradajok, 1 veľká cibuľka, 30 dkg hlivy ustricovej, 1 ks marinované tofu ,
1 trojuholník syru Niva, 1 konzerva kukurice, celá hlavička cesnaku.
Červenú fazuľu 0,5 kg deň vopred namočíme a uvaríme v mierne osolenej vode do mäkka,
vychladnutú zomelieme na mäsovom mlynčeku.
Paradajky – 5 ks nakrojíme a vložíme do vriacej vody, ošúpeme a rozmixujeme.
Postup:
Speníme nakrájanú cibuľku, pridáme nakrájanú hlivu a podusíme do mäkka, pridáme rozmixované
paradajky, pomletú fazuľu, rozmrvené marinované tofu, postrúhanú nivu, konzervu kukurice
a nakrájanú celú hlavičku cesnaku.
Dip pikantný:
Nasucho opečieme 3 veľké červené papriky, zaparíme ich a ošúpeme, rozmixujeme s chilli pastou, 1
PL oleja, štipkou soli.
Dip z tofu:
1 ks tofu nakrájame na kocky, 1 PL horčice, cca 2-3 uhorky, 2-3 PL oleja – všetko rozmixujeme.
Tortilly plníme zmesou, šalátovým listom a pridávame podľa chuti dipy.
HRÍBIKY (medové cesto) od Nelky Čauderovej
1/2 šálky kryštálového cukru
½ šálky medu
1 veľká lyžica sódy bicarbony
l veľká lyžica škorice
l veľká lyžica mletých klinčekov
l celé vajce
3 žĺtka
1 – 2 lyžice kakaa
Všetko variť nad parou 15 minút. Trošku ochladiť, pridať l lyžicu masla, vymiešať, pridať múku /T-650/
asi 60 dkg ( ja to robím s výberovou hladkou špeciál a dávam jej trochu menej na začiatku, premiesim
a pridám podľa potreby, aby sa mi cesto pri šúľaní guličiek nelepilo) .
Plech potrieť tukom!
Upiecť najprv nožičky, potom klobúčiky – spojiť. Napokon bielkovou polevou (ktorou zvykneme
zdobiť medovníky) natierame nožičky a spodok klobúčikov štetcom na bielo, konce nožičiek môžeme
namáčať jemne v maku. Ukladáme hlavičkou dole najlepšie do vložiek od vajec.
Určite budete mať pred pečením strach, preto dobrá rada pred prvopokusom, čerpaná z vlastných
skúseností.
Guličky šúľame malé, trošku väčšie ako tie, s ktorými sme ako deti triafali do jamky. Oni napuchnú
a keď ich urobíte veľké, budete mať riadne dubáčiská.
Najprv si upečieme nožičky – čiže guľky trochu zošúľame na malé šúlky s jedným tenším koncom
Ukladáme na plech pomastený tukom, nie olejom. Necháme dostatočný odstup, aby sa nezlepili, keď
napuchnú. Potom pečieme plech hlavičiek – guľky len trochu stľapuštíme.
Po upečení hlavičiek hneď napájame nožičky tak, že ich vtisneme do hlobúčika, čím vytvoríme jamku.
Ak Vám ešte ostalo cesto, dopečte si ešte väčšie hubky k tomu. Z jednej dávky by Vám malo vyjsť
okolo 80 hubiek. Po dopečení je dobré, keď nožičky ešte zalepíte bielkovou polevou a necháte
zaschnúť, potom držia a dobre sa natierajú.
Možete aranžovať do košíčkov s čečinou a obdarovať priateľov, ktorí za to stoja. Je to milý a chuťove
aj dobrý darček, i keď pracný a vyžaduje si dosť času a pohodu pri pečení.
Predsa Vám dám ešte recept na bielkovú polevu, akú používam na natieranie ja.
1 bielok, 14 Dkg preosiateho práškového cukru, 1 Dkg maizeny .
Miešať do hladka, kým nie je poleva dostatočne hustá a dochutiť pár kvapkami citrónu.
Feniklová polievka
Suroviny ( 2-3 porcie):
½ l vody, ½ kocky zeleninového bujónu, 1 stredný čerstvý fenikel (cca ¼ kg), 2 PL citrónovej šťavy, 2
PL pomarančovej šťavy, mletý koriander, čierne korenie mleté, soľ, smotana na šľahanie – cca 1 dcl
ušľahať, olejová zmes cca 2 PL alebo oriešok masla.
Olejová zmes: zmes olejov – tekvicový, konopný, olivový alebo orechový, z jadierok marhúľ, atď.
Postup:
Uvaríme bujón vo vode, očistíme a nakrájame fenikel na plátky (odložíme drobné zelené vňate na ozdobu), fenikel vložíme do vriaceho vývaru a varíme na miernom ohni cca ¼ hodiny, rozmixujeme, ochutíme citrónovou šťavou, a ešte povaríme trošku. Pridáme korenie, koriander a soľ. Po odstavení pridáme pomarančovú šťavu a olejovú zmes alebo maslo. Na tanieri ozdobíme ušľahanou šľahačkou, feniklovou vňaťou, prípadne pomarančom.
Slané palacinky so zeleninovou náplňou zapečené s bešamelom a syrom
Cesto na palacinky:
0,5 l mlieka, 2 dcl vody, 1 dcl oleja, 4 vajcia, trocha soli, celozrnnú múku podľa potreby – aby bolo
cestu primerane husté.
Upečieme palacinky.
Suroviny na náplň:
Rôzna podusená zelenina: mrkva, šampióny, pór, brokolica (tofu), niva, mozzarela, dochutiť soľou,
chili, paprikovou pastou a surovým cesnakom.
Postup:
Plníme palacinky, poukladáme na vymastený plech.
Uvaríme bešamel, nastrúhame do bešamelu syr (eidam, parmezán, enentál) a zalejeme palacinky na
plechu. Ozdobíme kolieskami póru a dáme do zlatova zapiecť do rúry.
Vegetariánska čína
Suroviny ( 2-3 porcie):
10 dkg nesolených olúpaných arašídov, 3 ks veľkých mäsitých paprík červených, 1 pór, cca 8 strúčikov
cesnaku, 2 ks tofu (lahôdkový, alebo biely), cca 7 dkg zázvoru čerstvého, malá čínska kapusta, cca 5-
10 sušeného judášového ucha (huby), 2 väčšie mrkvy, 1 veľká konzerva bambusových výhonkov, 2
balíky širokých ryžových rezancov, 1 konzerva kukurice, 1 konzerva hrášku, chilli omáčka, sójová
omáčka, papriková pikantná omáčka, zelená kari omáčka, olej, soľ.
Postup:
Všetky suroviny nakrájame, mrkvu, zázvor nastrúhame, huby namočíme, nakrájame a povaríme .
Arašídy vo woku nasucho opražíme, pridáme pór nakrájaný na kolieska, olej. Namočíme rezance .
Ďalej do woku pridáme babusové výhonky, zázvor, cesnak a ďalej pražíme, pridáme mrkvu, papriku,
čínsku kapustu, pridáme chilli omáčku, paprikovú pastu, uvarené huby, soľ. Medzitým varíme
namočené rezance – osolíme. Do woku pridáme zelenú kari omáčku. Medzitým rozmixujeme tofu. Do
woku pridáme kukuricu, hrášok, rozmixované tofu a priemiešame. Do hotového zamiešame uvarené
ryžové rezance.
Dobrú chuť!
Jozef Frank, Centrum pomoci Ligy proti rakovine Martin
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára