streda 17. októbra 2012

Základné zásady prevencie


O preventívnych prehliadkach počúvame z každej strany a niekde hlboko vo svojom vnútri vieme, že by sme ich mali pravidelne absolvovať. Mnohé spoločnosti a zamestnávatelia ponúkajú pravidelné preventívne prehliadky ako bonus k finančnému ohodnoteniu, dokonca nás na ne lákajú aj zdravotné poisťovne s heslom „prevencia je lacnejšia ako liečba“.

Realitou však je, že na ne mnohokrát zabúdame, alebo sa im z rôznych dôvodov vyhýbame.
Aké sú základné zásady pri prevencii?

Na pravidelné preventívne prehliadky majú nárok všetci poistenci verejného zdravotného poistenia. Ich frekvencia je rôzna v pediatrii a u dospelého človeka.

Po dosiahnutí 18. roku života je preventívna prehliadka hradená z verejného zdravotného poistenia raz ročne. Jej súčasťou je komplexné vyšetrenie všetkých orgánových systémov, kontrola očkovania, vyšetrenie pulzu a tlaku krvi, kontrola hmotnosti vrátane rád a dokumentácie.

Neoddeliteľnou súčasťou preventívnej prehliadky sú laboratórne vyšetrenia krvi, moču a skryté (okultné) krvácanie v stolici. Z laboratórných vyšetrení krvi sa stanovuje kreatinín, hladina glukózy, počet červených krviniek, bielych krviniek, hemoglobínu- krvného farbiva, krvných doštičiek U pacientov ktorí v danom kalendárnom roku nadobudli vek 17 alebo 18, resp. 40 alebo 41 rokov sa vyšetruje cholesterol a metabolizmus tukov. U pacientov, ktorý dovŕšili 40 rokov veku je vykonávaný elektrokardiogram, na posúdenie stavu kardiovaskulárneho systému.

Absolvovať preventívnu prehliadku by sme mali aj u stomatológa - u pacientov starších ako 18 rokov poisťovňa hradí jednu preventívnu prehliadku za jeden kalendárny rok. Z nej potom vyplynie prípadná potreba ďalšieho ošetrenia chrupu.

Prevencia u žien – stále aktuálna téma

Prsníky

Do rizikovej skupiny vzniku rakoviny prsníka patria ženy, ktorých matka, sestra alebo iná pokrvná príbuzná mala rakovinu prsníka, ale i ženy, ktoré mali prvé dieťa po 30. roku veku života.

Zásady starostlivosti o prsníky

-          venujte sa pravidelne raz za mesiac svojim prsníkom, pozorne si ich všímajte, či na nich nedochádza ku zmene, dôkladne si ich i s okolím (podpazušie) prehmatajte

-          v prípade zmien na prsníkoch vyhľadajte lekára, ktorý rozhodne o spôsobe ďalšieho vyšetrenia

-          osvojte si zásady prevencie:

-                     samovyšetrenie raz za mesiac

-                     klinické vyšetrenie lekárom (raz za rok) vo veku od 18 rokov

-                     ženy nad 40 rokov jedenkrát za 2 roky pravidelné mamografické vyšetrenie

Krčok maternice

Rakovinu krčka maternice spôsobuje ľudský papiloma vírus HPV, proti ktorému v súčasnosti neexistuje liek. Až u 80% infikovaných žien imunitný systém tento vírus likviduje. Tam, kde pretrváva sa môže v priebehu rokov vytvoriť predrakovinový stav a ten sa môže postupne rozvinúť v invazívnu formu rakoviny krčka maternice.

Zásady starostlivosti

Každá žena by sa mala od 23. roku veku života v ročnom intervale podrobiť cytologickému vyšetreniu. Ak sú výsledky v poriadku, pokračuje sa v trojročnom intervale. Jednoduché a nebolestivé vyšetrenie vykoná gynekológ a spočíva v zotrení buniek z krčka maternice. Je bezbolestné a v uvedených intervaloch ho hradí zdravotná poisťovňa. Podľa výsledku, ktorý môže byť negatívny, podozrivý alebo pozitívny vyberie lekár ďalší postup.

Hrubé črevo a konečník

Rizikovou skupinou pre vznik rakoviny hrubého čreva a konečníka sú

-          členovia rodiny, v ktorej už niekto mal alebo má rakovinu hrubého čreva a konečníka

-          fajčiari

-          ľudia, konzumujúci stravu bohatú na mäso a tuky

-          obézni ľudia s nedostatkom pohybu a malým výdajom energie

-          ľudia vyššieho veku

 
Je dôležité, aby sme si všímali varovné príznaky - zmenu funkcie čriev, hnačky a zápchu, chudnutie, bolesti, bledosť, chudokrvnosť, krvácanie z konečníka a využili možnosť preventívneho vyšetrenia v čase, keď nie sú zjavné žiadne príznaky ochorenia

 
Ako zabrániť rozvoju vážnej choroby?

Jednoduchým testom na skryté krvácanie v stolici – hemokult, ktoré môže urobiť aj praktický lekár pri bežných preventívnych prehliadkach. Odporúča sa vo veku nad 50 rokov a mal by sa opakovať v 1- až 2-ročných intervaloch. Pozitívny výsledok ešte neznamená, že ide o rakovinu, treba však zistiť príčinu tohto výsledku ďalším vyšetrením.


Milí priatelia, napíšte nám váš názor na preventívne prehliadky. Zúčastňujete sa ich pravidelne?




 

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára